Vårt öländska helgon Elof

En medeltida legend berättar om vårt öländska helgon Sankt Elof och än idag kan man besöka platser som ingår i berättelsen om hans öde.

Enligt legenden var Elof en mycket plikttrogen fångvaktare på Borgholms slott. Slottsfrun Gunhild blev förtjust i honom men han var inte intresserad av henne. Gunhild blev mycket arg över att bli avvisad och kärleken förvandlades till hat. Hon bestämde sig för att hämnas på Elof. En dag, när Gunhilds man var bortrest, söp hon Elof full och när han hade somnat tog hon hans nycklar och släppte ut alla fångarna. När hennes man, slottsherren kom hem gav hon Elof skulden för att fångarna var borta. Straffet Elof fick var nog det värsta tänkbara. Han spikades in i en tunna som bands efter två hästar. Hästarna fick fart och började springa norrut mot Köpingsvik. Vid klinten söder om Köpingsvik studsade, enligt legenden, tunnan till och Elofs huvud krossades. Här sprang genast en källa fram, Elofs källa. Hästarna vände sedan söderut igen och stannade först vid Kapelludden i Borgholm. Elof blev ett lokalt helgon och det sägs att hans reliker förvarades på Borgholms slott.

Än idag kan man besöka Elofs källa på klinten om om man vill kan man göra som resande förr i tiden, lägga en sten på den stora stenhögen vid källan. På Kapelludden, där hästarna stannade, uppfördes på 1200-talet ett kapell, Elavi kapell. Kapellet är borta sedan länge men idag finns istället Sankt Elavi kapell från 1971 som till namnet minner om vårt öländska helgon.

Det här inlägget postades i Blandat, Borgar, Kyrkor, Smultronställen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s